Domácí pokusy z chemie
logo

Pokus č.65 - Denaturace bílkovin


foto2 foto3 foto4 foto5

Pomůcky:

  • 1 syrové vejce
  • 1 sklenička
  • 5 lékovek
  • vidlička
  • vařící voda
  • ocet
  • kuchyňská sůl
  • Krtek – přípravek k čištění odpadu

Upozornění:

S Krtkem pracuj velmi opatrně, jedná se o látku žíravou, která je v pevném skupenství ve formě drobných perliček. O přípravu roztoku Krtka požádej rodiče. V lékovce naplněné do poloviny studenou vodou přidej malou plastovou lžičku Krtka a za stálého míchání tuto látku rozpusť. Při práci používej gumové rukavice.

Postup:

Nejprve si připrav nasycený roztok kuchyňské soli (chlorid sodný – NaCl) a roztok Krtka (= hydroxid sodný NaOH). Potom odděl bílek od žloutku. Ve sklenici rozmíchej vidličkou bílek se stejným množstvím vody. Do pěti lékovek nalij do poloviny získanou směs bílku a vody a přilij další látky. Do první přilij nasycený roztok kuchyňské soli (chlorid sodný – NaCl), do druhé vařící vodu, do třetí ocet (8% kyselina octová CH3COOH), do čtvrté roztok Krtka (= hydroxid sodný NaOH) a do páté přidej studenou vodu. Zjisti po 10 – 15 minutách zda došlo ke změnám.

Vysvětlení:

Změny lze pozorovat v první, druhé, třetí a čtvrté lékovce. Vznikají sraženiny, které jsou důkazem poškození bílkovin. Vlivem kyseliny, zásady, vysoké teploty a jiných látek dochází ke srážení bílkovin. Tuto reakci označujeme jako denaturaci bílkovin. Tyto změny mají za následek ztrátu funkce bílkovin a usmrcení organizmu. V páté skleničce změna téměř nenastala. Bílkoviny jsou velmi citlivé na změnu teploty. Při teplotách kolem 40 °C dochází k poškození některých bílkovin. Při teplotě 60 °C už dochází k denaturaci všech bílkovin.

Otázka:

Proč jsou velmi nebezpečné horečky, kdy teplota organizmu stoupne na 40 °C i výše?


Projekt EU - Moderně nejen v přírodních vědách
Základní škola Letohrad, Komenského 269